Foto Tarz Fessi school & Tarz Fessi archief stuk van Saida Bennoude Azzabi

Nieuw werk: Art She Crafted

Onderzoek naar de historische vrouwelijke artistieke ruimte

“Art She Crafted” is een artistiek onderzoek waarbij Rajae met haar platform Ellae de collectie van het Wereldmuseum bekijkt vanuit een vrouwelijke lens, met oog voor het werk van makers uit verschillende culturen, generaties en sociaal-economische posities.

Tijdens Thuis, Ontheemd #2 en de daaropvolgende Modest Fashion tentoonstelling, keken we naar de rol die vrouwen, 100 jaar na het verkrijgen van het vrouwenkiesrecht in Nederland -mogen- innemen in de kunsten, met hedendaagse kunst en mode als uitgangspunt. Nu kijken we naar de historische ruimte die vrouwen artistiek -mochten- innemen en zoeken vooral ook blinde vlekken op en bevragen deze.

Art She Crafted Vol. 1

In Art She Crafted Vol. 1 lichten we het archief uit van de meester-borduurster en kunstenaar Saida Bennoude Azzabi. Zij is een meester in de Tarz-Fessi borduurtechniek, die diep geworteld is in het traditionele Marokkaanse textielerfgoed. Haar werk is doordrenkt van spirituele betekenis en artistieke expressie, en ze zet zich in voor het behoud en de voortzetting van deze eeuwenoude traditie.

Foto embroidery – Gezien worden op eigen voorwaarde 
Vanwege spirituele redenen kiest Saida Bennoude Azzabi voor anonimiteit als agency. Zij zet foto embroidery in als techniek om zichzelf in foto’s te anonimiseren. Voor de tentoonstelling heeft zij een jeugdportret op linnen afgedrukt en direct op de afbeelding geborduurd. Met draden en pixels verkent ze manieren om haar kunst via een nieuw medium, zoals fotografie, te combineren met Tarz-Fessi.

Met ‘Art She Crafted’ vieren we makerschap en kunst, en daarmee ook het erfgoed en de maker, die lange tijd ongezien en ondergewaardeerd zijn gebleven. Makers uit de eerste generatie diaspora dragen een schat aan tradities, kennis en kunstvormen met zich mee. Saida Bennoude Azzabi is een maker en kunstenaar die in 60 jaar tijd een groot privéarchief heeft opgebouwd. Haar Tarz-Fessi archief heeft inmiddels belangrijke historische waarde.

Saida Bennoude Azzabi verkoopt haar werk niet, maar bouwt haar archief op voor haar familie en deelt haar werk voor het eerst met een breed publiek in het Wereldmuseum. 

Tentoontellingsperiode: 08 Juni 2023 – 22 Oktober 2023
Locatie: Wereldmuseum Rotterdam