Modest Fashion tentoonstelling

Een internationaal fenomeen in mode en kunst.

Tentoonstelling

De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! Modest fashion gaat daarom niet over de vraag ‘bedekt of niet?’, maar over keuzevrijheid en creativiteit van vrouwen overal ter wereld. De tentoonstelling markeert het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam. Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven verricht de opening. Lees hier haar openingsspeech.

Concept

Deze tentoonstelling van 700m2 is een spin-off van Rajae El Mouhandiz’ muziektheatervoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Rajae’s onderzoek naar de ruimte die vrouwen kunnen innemen, vertaalde ze naar het concept en de samenstelling van de tentoonstelling. Het modefenomeen was voor het eerst te zien in een Nederlands Museum met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. 

Spin-offs

De randprogramma van de tentoonstelling bestond uit een hele reeks spin-offs en evenementen. Een serie Fashion Fairs, een Modest Fashion Symposium, een Talent Lab, een Podcast series in samenwerking met VPRO Nooit meer Slapen en een 36 pagina’s tellende magazinespecial in samenwerking met modeblad Nouveau. De tentoonstelling werd op 21/09/2019 officieel geopend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

VR-ervaring

De tentoonstelling is ook virtueel te bekijken met een Oculus, VR-i of Google Cardboard. Hierdoor is het mogelijk om vanaf elk platform virtueel door het museum te lopen en zelfs met een 3D-bril thuis! In samenwerking met Think Fashion/Modest Fashion Weeks is tijdens Think Fashion Amsterdam Modest Fashion Week van, 14-16 december 2019, werd er een Stedelijk Museum Schiedam Art Point ingericht dat de VR-ervaring aan bezoekers bood.

Tentoongestelde kunstenaars, designers, artiesten, modeontwerpers en -huizen

Fida Al Hussan, Alia Ali, Anida Yoeu Ali, Anouk, Yael Bartana, Amina Benbouchta, Carolle Benitah, Jean Besancenot, Jenny Boot, Meriem Bouderbala, Yasmina Bouziane, Wilhelmina Cooper, Iris van Dongen, Alicia Framis, Shadi Ghadirian, Maïmouna Guerresi, Neelam Hakeem, Mona Haydar, Wenceslaus Hollar, Suzanne Jongmans, Hayv Kahraman, Lola Keyezua, Fatima Mazmouz, Aïda Muluneh, Shirin Neshat, Irving Penn, Perrine Philomeen, Shahzia Sikander, Meryem Slimani, Newsha Tavakolian, Ambrosius Visscher/Jacobus van der Hoeven, Kionna van Aanholt, Saliha Bouiadi, Bouguessa, Hussein Chalayan, Jonathan Christopher, Chanel, Dior, Lisa Folawiyo, F R E N K E N, Maison Rabih Kayrouz, Kayat, Layeur, Said Mahrouf, The Row, Christian Wijnants.

Archief